Rörlig bild är ett format som blivit helt oslagbar när det kommer till att lyckas nå hela vägen fram och leverera värden för användarna i de digitala kanalerna. Det kan handla om en video för en kampanj, explainers, instruktionsfilm eller webbinar, listan kan göras lång.

Med rörlig bild är möjligheterna enorma bara man tar till vara på dem på rätt sätt. Tack vare kanaler som till exempel Facebook, YouTube och Instagram har det blivit möjligt även för mindre företag med en begränsad marknadsbudget att använda sig av rörlig bild som ett verktyg i sin content strategi. Det går inte att undgå det faktum att video har blivit ett allt vanligare format inom den digitala världen eftersom det är ett mycket effektiv sätt att nå ut med sitt budskap som kan få enormt stor genomslagskraft och som dessutom funkar i många olika kanaler.

På bara några få sekunder kan du nå besökaren med ditt budskap och skapa konverteringar. Genom video har du möjlighet att skapa engagemang och fånga dina besökares intresse på ett helt nytt sätt. Men är det bara att tuta och köra om man har en videokamera att filma med? Riktigt så enkelt är det inte. För att verkligen nå hela vägen fram till rätt målgrupp genom det enorma bruset av information gäller det att sticka ut från mängden både till kvalité på materialet, storytelling, utformning, optimering och med sitt budskap.

Här kommer fyra tips för hur du kommer i gång

1. Tänk långsiktigt

Det är viktigt att arbeta in rörlig bild i företagets contentstrategi och försöka få med alla på marknadsavdelningen med på tåget innan det lämnar perrongen. Med att tänka långsiktigt handlar inte bara om att arbeta in det som det som del av strategin

och sätta ramarna för hur det ska se ut och i vilka det ska användas till vilket syfte. Utan fundera också ut ideér som kan fungera för företaget på lång sikt. Till exempel kan man skapa en informationsvideo om företaget eller en instruktionsvideo som aldrig går ur tiden och kan driva trafik från Youtube till företagets webbplats.

2. Utnyttja och se möjligheterna med rörlig bild

Hur många gånger har du inte försökt bygga ihop något hemma med otydliga instruktioner till din hjälp eller försökt laga ett nytt recept och ändå blev det inte så bra som alla andra beskrev det, trots du följde receptet eller instruktionerna från ax till limpa? Med rörlig bild öppnas helt nya dörrar till att faktiskt kunna visa och beskriva hur något fungerar i verkligheten, vilket ofta är mycket svårare att göra på ett bra sätt enbart med hjälp av text och bild. Genom video är det lättare att vara personlig i din marknadsföring både när det kommer till uttryck, innehåll och budskap. Det kan till exempel handla om att man gör en video där en anställd beskriver hur det är att arbeta på företaget i syfte att få folk att känna att det är en arbetsplats de skulle kunna tänka sig att arbeta på.

VILL DU LÄRA DIG HUR DU ANALYSERAR DINA BESÖKARES BETEENDE? LÄS MER HÄR!

3. Ta fram en strategi

En av de viktigaste bitarna för att lyckas med sin videomarknadsföring är att man planerar upp arbetet och sätter en välformad strategi kring det hela. Gå tillbaka till ruta ett och bestäm vilka kanaler ni ska göra video till, utse någon eller några personer som ska sköta produktionen av planeringen, filmning, klippning av rawmaterial, optimering, administrera och publicering. Precis som när man skapar innehåll med text och bild måste man även med video fundera ut vad syftet är och sätt upp ett mål utifrån det:

  • Vad vill du att videon ska tillföra för personen som nås av den?
  • Vad ska den innehålla för budskap?
  • Hur ska man nå fram med budskapet i videon?
  • Vilken är den tänkta målgruppen?
  • I vilka kanaler når du målgruppen?

4. Planera upp produktionen

Vid varje videoproduktion kort som lång behövs det ett detaljerat manus. På mindre företag är det ofta en och samma person som skriver manus, gör en storyboard, samlar in materialet och klipper samman det till en färdig produktion. Fundera också på om en och samma video går att använda i flera olika kanaler i längre eller kortare format? Listan över kanaler där video fungerar bra som format kan göras lång, det kan handla om allt från nyhetsbrev, Youtube, sociala medier, linkedIn, blogg, till en hemsida. Det handlar inte om att jämföra kanalerna utan välj de kanaler där du bäst når er målgrupp och som passar företaget bäst. Genom video har man en unik möjlighet att stärka varumärket utåt mot kunderna, visa vilka ni är, vad ni erbjuder för produkter och vilka ambitioner ni har.

BEHÖVER DU HJÄLP MED ATT KOMMA I GÅNG MED VIDEOMARKNADSFÖRING?KONTAKTA OSS HÄR!

Det finns så många olika sätt att arbeta med rörligt material, det är du själv som sätter gränserna. Idag sänder även många företag live via till exempel Instagram. Det kan handla om att man vill visa något som sker precis just då som till exempel ett event, modefotografering, mässa eller annan aktivitet som man vill nu ut med till sin sina användare och följare för att visa både vad som sker och att man är plats. I början kan det krävas att man testar lite olika kanaler och olika typer av video för att se vad som funkar mot målgruppen. Tänk på att det tar ett tag att lära känna din målgrupp och att vänja dem vid ett nytt format i kanalerna men med lite tålamod kan man få goda resultat.